Home
វិធីចំអិនអាហារ
តិណទេស នឹង គ្រឿងទេស
តិណទេស នឹង គ្រឿងទេស
ដោយសារប្រទេសកម្ពុជាស្ថិតក្នុងតំបន់ត្រូពិក អាកាសធាតុអំណោយផលល្អ បានធ្វើអោយទឹកដីមក្ពុជា ដុះពេញដោយរុក្ខជាតិជាច្រើនប្រភេទ ជាពិសេសតិណទេស និង គ្រឿងទេស ដែលអាចប្រើប្រាស់និងទទួលទានទាំងស្រស់ៗ ប្រកបដោយឱជារស ។ តិណទេស គឺជារុក្ខជាតិដែលប្រើជាគ្រឿងសម្ល ឬ ជាឱសថ, វាមានក្លិនក្រអូប ឬ ប្រហើរ មិនថាពពួករុក្ខជាតិហូបស្លឹក ឬមើម នោះទេ បើនិយាយអោយចំ គឺស្រឡាយ ជី ។ ចំណែកគ្រឿងទេស គឺរុក្ខជាតិដែលមានក្លិននឹង រសជាតិខ្លាំង មិនថាត្រួយ ស្លឹក ឬ ផ្លែនោះទេ គេហៅថា គ្រឿងទេស បើប្រើទាំងស្រស់គេហៅថា របោយ តែបើធ្វើអោយក្រៀម សម្រាប់ប្រើក្នុងសម្ល គេហៅថា គ្រឿងផ្សំវិញ ។
ខាងក្រោមនេះគឺជា តិណទេស នឹង គ្រឿងទេស មួយចំនួនតែប៉ុណ្ណោះ មិនមែនទាំងអស់នោះទេ ។ តិណទេស នឹង គ្រឿងទេស សរុបទៅមានច្រើនមុខ និង ប្រភេទណាស់ ។
ស្លឹកគ្រៃ Lemon grass
រំដេង Galangal
ខ្ញី Ginger
ខ្ជាយ Rhizome/Fingerroot
រមៀត Turmeric
ក្រូចសើច Kaffir Lime
ខ្ទឹមស Garlic
ខ្ទឹមក្រហម Shallot
ដើមខ្ទឹម Scallion/Spring onion
ខ្ទឹមបារាំង Onion
ផ្លែអំពិល Tamarind
ក្រវាញ Cardamon
ចាន់ការី Star Anise
ផ្កាក្លាំពូ Cloves
ដើមអុបឈើយ (ឈើក្រអូប) Cinnamon
ចន្ទន៍ក្រស្នា Nutmeg
វ៉ាន់ស៊ុយ Cilatro
វ៉ាន់ស៊ុយ ឬ ជីបន្លា Coriander
ម្អម ឬ ម្អមស្រែ Caraway / Ricepaddy Herb
គ្រាប់ម្អម (ខាំមីន) Cumin
ម្ទេស Pepper/Chilli
ជីក្រហម ឬ ជីនាងវង Sweet basil
Labels:
វិធីចំអិនអាហារ
Post a Comment